Basında İTS

15.06.2012 | Türkiye’nin İlaç Takip Sistemi ABD ve AB’ye Örnek Teşkil Edebilir


ABD ve AB gibi gelişmiş ülkeler, ilaç sahteciliği ile mücadele ederken iki seneden az bir sürede 140 milyon yasa dışı ilacı ülke piyasasından çıkaran Türkiye İlaç Takip Sistemi’ni göz önünde bulundurmalı.

Ocak 2010’da uygulanmaya başlayan Türkiye İlaç Takip Sistemi, ilaç kutuları üzerine iki boyutlu bir karekod basımını gerektiriyor. Türk teknoloji uzmanı Taha Yaycı, 22 Mayıs tarihinde düzenenlenen Amerika Farmakope Çalıştay’ında her ürünün üretimden hastaya ulaşıncaya dek Küresel Ticari Ürün Numarası (GTIN), seri numarası, ve Küresel Lokasyon Numarası (GLN) sayesinde izlenmekte olduğunu belirtti.

Yaycı sahte ilaçları engellemenin yanısıra, sistemin geri çekme işlemlerini de kolaylaştırdığını ifade etti. Tedarik zinciri içerisindeki tüm paydaşlar sisteme dahil olduklarından, ilaçların yarattığı advers durumlarda ya da beklenmedik yan etkilerinde geri çekme işlemi anında gerçekleştirilebiliyor.

Türkiye’nin ayrıca, hastaların ilaç karekodlarını okutup, geçerliliğinden emin olmalarını sağlamak üzere yapılan web tabanlı programı da mevcut.

İlaç Takip Sistemi’nin bu yıl içerisinde geliştirilmesi planlanan ikinci aşaması hammade, tıbbi cihaz ve kozmetik ürünleri de kapsayacak.

2013 yılında Türkiye e-reçete ve e-rapor sistemlerini de hasta bilgilerini toplamak amacıyla uygulamaya geçirmek istiyor. Yaycı, Türk eczacılarının şu anda hasta bilgilerini toplama seçeneğinin olduğunu fakat çoğunun bunu yapmadığını da belirtti. – Temmuz 2012.

Kaynak: http://www.pharmasupplychain.com/public/442print.cfm

© 2013 TechN’arts. Tüm Hakları Saklıdır. TechN`arts: Teknoloji bir sanattır
Yasal Uyarı